Welkom op mijn open website

Ik heet John de Graaff en deze website is bedoeld om een nieuw soort openheid te introduceren.

Ik heb in december 2018 besloten om mijn grootste droom te realiseren: ik ga een Eerlijke Financiële Instelling oprichten. Ik heb mijn inspiratie en aangemoediging hiervoor gehaald uit de seminars, trainingen en het boek van de Heart Brain Business Academy. Uit dit boek heb ik me vooral laten inspireren door deze twee tips:

 • Tip 14: Creëer impact
 • Tip 15: Kies voor een opmerkelijk product of dienst

Volg OpenJohn.nl via Facebook: https://www.facebook.com/openjohn.nl/

Waarom?

Ik heb een zeer lange en diepgewortelde frustratie over het machtsmisbruik van financiële instellingen zoals banken en loterijen. Ik heb besloten om er iets aan te doen en het enige wat echt impact maakt is om zelf het goede voorbeeld te geven. Dus .. ik ga een nieuw soort bank oprichten en ik ga een nieuw soort loterij oprichten. Maar dan op mijn manier. Volgens mijn visie is er maar één manier waarop iedereen er op kan vertrouwen dat een financiële instelling echt eerlijk is en dat is wanneer ze volledig open is over haar handelen. En wat is er nou meer open dan het publiceren van de gehele bedrijfsdocumentatie en bedrijfsadministratie inclusief de saldi en mutaties van de bankrekeningen?

Hoe?

Ik heb een manifest geschreven waarin ik precies vastleg wat "open" is en welke stappen een financiële instelling moet nemen om "open" te zijn. Het is de bedoeling dat de financiële instellingen, die ik zelf opricht, aan dit manifest gaan voldoen. Het manifest is echter zo geschreven dat ook andere financiële instellingen er voor kunnen kiezen om dit manifest te ondertekenen en implementeren.

Daarnaast ga ik een voorbeeld zijn en geef ik zelf volledig inzicht in al mijn persoonlijke bankrekeningen en de bankrekeningen van mijn bedrijven (dit wilde ik vanaf 1 januari 2019 activeren, maar door technische complicaties, waaronder het automatisch downloaden van mutaties, duurt dat een paar weken/maanden).

Mijn plan

Laat ik, nu ik je aandacht toch heb ;-), gelijk even melden wat ik van plan ben (ik houd van groot denken):

 • een Open Loterij oprichten (in 2019 nog), die
  1. volledig open en eerlijk is volgens het hier genoemde manifest, en
  2. waar de gehele inleg minus enkel de noodzakelijke en eerlijke kosten elke trekking opnieuw wordt uitgekeerd aan de winnaars, en
  3. waar de bepaling van de winnende loten aantoonbaar niet manipuleerbaar is (inclusief een wiskundig bewijs dat het gebruikte algoritme volledig eerlijk en onmanipuleerbaar is), en
  4. welke ik laat financieren met 100 miljoen euro en uitsluitend door partijen die bij deze financiering een eerlijke doelstelling hebben (en dus geen winstdoelstelling hebben, behalve een eerlijke en openbare vergoeding).
 • een Eerlijke Bank oprichten (ook in 2019), die
  1. volledig open en eerlijk is volgens het hier genoemde manifest, en
  2. waar de klanten (rekeninghouders), niet de investeerders, kunnen bepalen waar het collectieve vermogen voor gebruikt wordt (waarin geïnvesteerd wordt) en wat het algemene beleid is, en
  3. waar voor het ingelegde spaargeld een eerlijke rente betaald wordt (ik ga uit van 4%) en voor het uitgeleende geld (zoals bedrijfsleningen) een eerlijke rente gevraagd wordt (ik ga uit van 6%) en waar de bank dus een relatief laag rente-verschil als kostenvergoeding en risicodekking inhoudt, en
  4. welke ik laat financieren met 10 miljard euro en uitsluitend door partijen die bij deze financiering een eerlijke doelstelling hebben (en dus geen winstdoelstelling hebben, behalve een eerlijke en openbare vergoeding).
 • een Eerlijke Ridder Orde oprichten
 • een Eerlijke Politieke Partij oprichten
 • een Eerlijke Staat oprichten

Deze bedrijven, met tevens een eerlijke doelstelling, maar meer technologisch in plaats van financieel, heb ik al opgericht en blijf ik uitbouwen:

 • FairFlow Technologies (web), die als doelstelling heeft:
  1. om een nieuw soort "data-transport technologie" te ontwikkelen die het transport van het individuele gebruikersverkeer kan garanderen op het openbare internet (denk aan Internet Service Providers, zoals KPN, Ziggo en XS4ALL) en private netwerken (denk aan WiFi en LAN netwerken thuis, op kantoor, op scholen en openbare locaties) (in Jip-en-Janneke-taal: zodat videogesprekken, telefoongesprekken, webcast en games in alle omstandigheden, dus ook als het druk is op de internet-verbinding, vloeiend werken en zonder uitval van beeld of geluid), en
  2. deze technologie als openbare standaard beschikbaar stelt.
 • Tridentity (web), die als doelstelling heeft:
  1. om nieuwe technologische oplossingen te ontwikkelen voor persoonlijke veiligheid en privacy op het Internet, en
  2. deze technologie als openbare standaard beschikbaar stelt.

De expressie van OpenJohn op mijn nieuwe auto

Als ondernemer streef ik er naar om zoveel mogelijk vrijheid te creëren, zowel in (vrije) tijd als in geld. Daar vanuit heb ik recent (dec-2018) besloten om gewoon de auto van mijn dromen, een BMW 5 serie sedan (dit model is 530e), te kopen en niet langer te wachten. Daarnaast heb ik de regenboogkleuren, net als in het OpenJohn logo, als streep in de lengte-richting op de auto laten plaatsen (dit is een afneembaar laminaat). Zie hieronder een foto op 13-feb-2019 (de auto is dan 1 dag oud). De aanleiding hiervoor komt van mijn dochter Jennifer die toen ze 4 jaar oud was aan mij vroeg "papa, mag ik een regenboog-auto?" en haar papa zei zonder te twijfelen "ja", want haar papa is een "YES-man" .. ;-)